EMI Filitreler
Emi Filtre
Neden EMİ?
- Şebekeden kirli enerji gelebilir
- Şebekeye kirlilik yayma olasılığınız olabilir
- RF kirliliği havaya verme tehlikeniz olabilir
- Diğer cihazların havadan yaydığı radyo dalgaları sizin cihazınızı etkileyebilir
- Doğrudan kendi donanımınızdaki bazı devreler, aynı sistemdeki diğer bir devreyi etkileyebilir.
Ek Bilgiler
- Filtre seçimi mümkün olduğunca deneyimli üreticilerden yapılmalıdır. Özellikle yüksek permeabiliteye sahip çekirdek kullanmak, ve küçük hacimde filtre gerçekleştirebilmek önemli tasarım unsurlarıdır. Üretimde sürekli ve kararlı olabilmek de önemlidir;
- Filtre seçerken ortalama akım ile tepe değer akımların farklı olabileceğine dikkat ediniz. Teknik özellikler bu değerleri ayrı ayrı verirler.
- Olası gürültülerin hangi frekanslarda yoğunlaştığını biliyorsanız daha rahat seçim yapabilirsiniz.
- Motor sürücü devrelerinde filtreler PWM çıkışlarını yumuşatmakta çok işe yarar ve motorların ısınması azalır.
- Sanayi Makinalarında güç girişlerinde hat reaktörleri kullanmak aşırı gerilimleri ve gereksiz akımları önler..
EMC problemlerinin teşhis edilmesi ve giderilmesi için pratik öneriler
Elektromanyetik gürültüler ile ilgili karşılaştığınız problemin doğru teşhis edilebilmesi çok önemlidir. Norm kuruluşlarına onay için başvuracağınız zaman karşılaştığınız problemler ile operasyon veya tasarım sırasında ortaya çıkan işlevsel sorunlar birbirinden farklı olabilir.
Elektrik Panolarında dikkat ediniz
Sıkça yapılan hatalardan biri, metal pano ve kapakların tamamen boyanması sonucunda metal şasi üzerinde iletim noktası kalmamasıdır. Vida veya sıkıştırma ile yapılan montaj sonucunda komponentlerin topraklanmış olacağı varsayılır. Bu nedenle topraklama bağlantılarını bağladığınız noktanın boyasız ve çıplak olmasına özen gösteriniz.
Ekranlı kabloları bağlarken
Ekranlı kabloları montaj yaparken bazan -bağlantı garanti olsun, ya da daha iyi ekranlama düşüncesiyle-, ekranı kablonun her iki ucunda da toprağa bağlarlar. Oysa uçlar arasında herhangi bir nedenle oluşabilecek en küçük bir potansiyel fark, yüksek miktarda akımlara yol açabilir, yangınlara yol açabilir. Bu nedenle ekranlı kabloların ekranlarını sadece bir tarafta topraklayınız.
Havadan gelen gürültüler ekranlama ile önlenir
Motorlar, diğer elektrikli aletler ve antenler elektromanyetik gürültü yayar. Bu tür gürültüleri şebeke hattına veya sürücü tarafına koyacağınız filtreler ile önleyemezsiniz. Cihazınızı mümkün olduğunca ekranlamalı, ve devrelerin içinde yapacağınız müdahaleler ile önlemelisiniz.Metal kutu kullanmak veya plasik kutuların içine iletken kaplamak, ekranlama sağlar.
Şebekeden gelen gürültüler filtre ile önlenir
Enerji taşıyan şebeke üzerinden cihazınıza gelen gürültüler düşük frekanslarda veya radyo frekanslarında -yani yüksek frekanslarda- olabilir. Düşük frekansları önlemek üzere bir filtre seçtiğinizde probleminiz hallolmadıysa, ya yüksek freknasları süzen bir şebeke filtresi seçin ya da süzme performansını değişitirin. Bazı üreticiler aynı modelde çeşitli süzme performansları seçeneği verirler.
Sürücü Filtreleri
DC ve AC motorların hız ve güç kontrolü yapılırken, hızlı anahtarlama yüzünden önemli ölçüde yüksek frekanslı akımlar oluşur. Bu akımlar motorda ısınmalara ve verimsizliğe yol açar. Böyle durumlarda “Driver Filter” kullanılmalıdır.
Kısa Kısa
Filtre kullanmanıza rağmen problemleri gideremiyorsanız, bu durum bazan çok basit nedenlerden olabilir. Örnek olarak, filtreden önce gelen kabloları filtreden sonra giden kablolara yaklaştırmayınız.
Ölçme cihazları, tıbbi cihazlar gibi hassas sistemler için şebeke girişlerine monte edeceğiniz filtre yanında odayı da ekranlamanız gerekebileceğini unutmayınız.